3. luokkien vesi-ilmiö

Mitä vesi on?

Veden molekyylikaava on H2O. Vesi on huoneenlämmössä nesteenä esiintyvää vedyn ja hapen muodostama kemiallinen yhdiste. Kelluminen johtuu keuhkojen sisältämästä ilmasta. Kun ilman puhaltaa ulos, pohjaan painuu helposti. Rantakasvit ovat kostean maan kasveja,jotka viihtyvät vedessä ja vesirajassa. Ranta- ja vesikasvit kasvavat järvien rannoilla selvästi omina vyöhykkeinään. Vesikirput ovat 1-2 millimetrin mittaisia nykäyksittäin liikuvia eläimiä.

Sohvi ja Anja

Veden tarpeet

Vesi koostuu vedyn ja hapen muodostelmasta. Ilman nestettä ihminen kuolisi 2-3 päivän aikana.lhmisen kuuluisi juoda 2 litraa päivässä! Kaksi kolmas osa ihmisestä on vettä. Suomalainen tyypillinen veden kulutus on 90-270 litraa vuorokaudessa per asukas. Lämmintä vettä käytetään keski määrin 40-50 l/vrk henkilöä kohden.

Vesi on hevosen tärkein ravinto aine! Hamsterit tarvitsevat paljon vähemmän vettä kuin ihmiset.

Valma ja Milla

 

Vedellä on kolme olomuotoa

Veden olomuodot ovat neste, jää ja höyry. (vesi = H2O). Vesi on puhtaana hajutonta, mautonta ja läpinäkyvää. Meriveden keskilämpö on tavallisesti vain 3,9 astetta. Pintavesien lämpötila on keskimäärin 17,4 astetta. Vesi muuttuu höyryksi kun sen heittää kuumaan kiukaaseen. Vesi muuttuu jääksi kun on 0 astetta. Vettä on saatavilla lähes kaikkialla maapallolla, ja se on kaiken tunnetun elämän perusehto. Meressä asuu eri eläimiä niitä kutsutaan kaloiksi. Jää on veden kiinteä olomuoto. Ihminen kelluu vedessä koska ihminen painaa vähemmän kuin sama määrä vettä. Uusi koralliriutta alkaa syntyä, kun korallieläimen vapaana uiva toukka pääsee sopivaan ympäristöön, asettuu paikoilleen ja alkaa kasvattaa kalkkirunko. Ihmisen on helpompi uida kuin lentää, koska ihmisen tiheys on veden tiheyttä.

Aada & Alva

?Mistä vesi tulee??

Oletko koskaan miettinyt mistä vesi tulee? Jos olet niin lue tästä vastaus. Kauan sitten ei ollut vettä koska kaikki vesi oli kidevettä. Silloin ei oikeastaan tapahtunut mitään, Mutta sitten alkoi tapahtua. Ei tiedetä ihan tarkkaan mitä. On kuitenkin yksi teoria jonka ajattelin kertoa. Tiedemiehet selvittivät sen.                Kauan sitten maapallolla oli vain kidevettä. Sitten tapahtui jonkin näköinen radioaktiivinen toiminta sulatti kidevettä vedeksi joka sitten valui mereen.?

??Kiia??

Miksi vesi on märkää? 

Kaikki maapallolla oleva vesi lienee peräisin vuosimiljoonien aikana planeetaan törmänneistä asteroideista,komeetoista ja tulivuortenpurkauksista. Kissat eivät inhoa vettä tai märkää vaan kylmää. Vesi tuntuu märältä koska se kastelee ihomme vaatteemme ja hiuksemme. Vettä sataa kun pilvet täyttyvät ja mustuvat. Vesi on märkää kun se tarttuu ihmiseen.

Varpu & Saara

 

Tyyni valtameri on maailman suurin valtameri. Tyynivaltameri on kooltaan 165 250 000 neliökilometriä ja peittää yhden kolmasosan maapallon pinta-alasta.  Jää on veden kiinteä olomuoto. Vesi on puhtaana hajutonta, mautonta ja läpinäkyvää. Painavat ihmiset kelluvat paremmin kuin kevyet,koska lihas ja luu on hiukan painavampaa ainetta kuin vesi. Rasva taas on selvästi vettä kevyempää. Sen vuoksi painava ihminen kelluu paremmin kuin kevyt.

Sara ja Aava

 

 

Puhdas hanavesi

Eniten puhdasta vettä voidaan laskea hanasta laseihin Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa, kun taas Afrikan ja Etelä-Amerikan mantereilla ei ole yhtäkään valtiota, jossa hanavesi olisi juomakelpoista.

Mikael

Koralliriutta

Koralliriutat muodostavat elinympäristön suurelle määrälle erilaisia eliöitä.Maailman suurin koralliriutta on Australian koillisrannikon edustalla sijaitseva Iso valliriutta.Lämpimän veden koralliriuttoja voi muodostua alueilla,joilla meriveden lämpötila ei laske pitkiksi ajoiksi 18 asteen ala puolelle.

Aksu

 

Koralliriutta on korallieläinten esittämästä kalsiumkarbonaatistta. Koralliriuttoja esiintyy kaakkoisaasiasa ja Austraaliassa ja Oseania ja Punaisella merellä ja Karibialle. Vuosittain  tapahtuu noin 50 hain hyökkäystä ihmisen kimppuun. näistä  suuri osa tapahtuu Australiassa koillisrannikolla.

Eino ja Oliver

Jää

Jää muodostuu kun lumi puristuu. Vesi laajenee jäätyessään. Jään paksuus ei välttämättä kerro sen kestävyyttä. 0-asteinen on kevyenpää kun 4-asteinen.

Aaron

Meren isoimmat eläimet

Sähköankerias syö pikkukaloja. Valkohai voi olla 8 metriä pitkä ja 2 tonnin painoinen. Valashai voi olla 12 metriä pitkä ja painaa 21 tonnia. Miekkavalas painaa 10 tonnia ja se on 10 metriä pitkä. Mustekala: kymmenen lonkeroa ympäröi sen suuta. Mustekkala on nilviäinen. Tiikerihai on viisi metriä pitkä ja painaa lähes tonnin.Maitovalas kasvaa lähes 4-6  -metriseksi ja 1- 1,3 tonnin painoiseksi. Ravut syövät vesi kasvien lehtiä. Veden alla on kaloja ja koralleja. Sinivalaat ovat 16-30 metriä pitkiä ja 90-15 tonnin painoisia.

Allu ja Niilo

Merieläimiä

Merihevoset ovat kalasuku jota tavataan läpimissä ja trooppisissa vesissä ympäri maailmaa. Mustekalat ovat merten nilviäisiä, joilla on suuri pää ja hyvin kehittyneet silmät, ja joiden suuta ympäröi joko kahdeksan tai kymmenen imukupein varustettua lonkeroa. Merikilpikonnat ovat niin harvinaisia, että vain yksi tuhannesta kasvaa aikuiseksi.

Elli ja Linnea

 

Mariaanien hauta

Mariaanien hauta on läntisellä Tyynellämerellä sijaitseva maailman syvin tunnettu syvämeren hauta. Mariaanien haudan pituus on noin 2 550 kilometriä ja keskimääräinen leveys 69 kilometriä. Mariannen hauta on muodostunut Tyynenmeren mannerlaatan subdukoituessa Filippiinien laatan alle.

Kirjoitti Venny & Sofia

 

Sauna

Sauna on suomalainen muoto monissa kultuureissa.

Saunan lämmitetään yleensä polttopuilla. Saunan lämmitys laitetta nimitetään kiukaaksi. Kiukaaseen heitetään vettä niin kiuas lämpiää.

Juuso